Jacobsladder final

Deze Jacobsladder werkt op 2 MOT's in serie en een derde die gebruikt word als smoorspoel. MOT staat voor microwave oven transformer, dit zijn transformatoren die je in elke magnetron kunt vinden. Dit is de nette versie en heeft nog een aantal verbeteringen.

Een jacobsladder is een apparaat dat een continue serie vonken laat zien die omhoog reizen. Een vonkbrug wordt gevormd tussen twee draden die bijna verticaal staan, maar met in de hoogte geleidelijk een steeds grotere afstand.

Als een hoog voltage over de vonkbrug geleid wordt, vormt zich onderaan een vonk tussen de draden, waar zij het dichtst bij elkaar zijn. Deze vonk verandert snel in een vonkboog. Lucht slaat door bij ongeveer 30kV/cm, afhankelijk van vochtigheidsgraad, temperatuur, compositie etc. Afgezien van de spanningsval bij de anode en kathode, gedraagt de boog zich als een kortsluiting, en trekt deze zoveel stroom als de voeding kan leveren. De zware belasting reduceert het voltage over de brug enorm.

De verhitte, geïoniseerde lucht stijgt op, en voert het geleidende pad mee. Als het ionisatiespoor langer wordt, wordt het instabieler en breekt op een gegeven moment door. Het voltageverschil stijgt dan, en een nieuwe vonk zal zich onderaan vormen. De vonken kunnen door papier en plastic branden en een brand beginnen.


De specs van deze Jacobsladder zijn:

Bedrijfsspanning: 4000VAC
Vermogen: 2000W
Ontsteking: Gabriël Electrode
Electrodes: Verwarmingsbuis 80cm hoog
Maximale afstand tussen de electrodes: 10 cm

Deze Jacobsladder werkt op 2 MOT's in serie en een derde die gebruikt word als smoorspoel. MOT staat voor microwave oven transformer, dit zijn transformatoren die je in elke magnetron kunt vinden.

Ik heb ook een condensator van 4000V 1uF (4x 2kV 1uF condensatoren uit dezelfde magnetrons) in serie met dit geheel gezet. Deze zorgen ervoor dat het vermogen minimaal is wanneer de vonk onderaan begint, en hoger wordt naarmate de vonk opstijgt. Wanner hier geen condensator tussen zit is de stoom juist maximaal als hij onderaan begint. Dit is nadelig omdat de transformatoren zo veel zwaarder belast worden en de vonk moeilijker opstijgt.

De onsteking geschied met behulp van een gabriel elektrode. Het principe van een gabriël electrode is vrij simpel. je plaatst 2 weerstanden van rond de 1 Mohm naar een geleider tussen de 2 electrodes. Omdat dit een open verbinding is komt de volledige spanning tussen de middelste geleider en een electrode te staan. Deze afstand is maar de helft van het totaal dus slaat de vonk hier snel over.

Nu het eerste deel overgeslagen is, heeft dit deel een zeer lage weerstand, de helft van de afstand is nu dus afgelegd. Vervolgens slaat het eerste stuk ook door omdat de volledige spanning nu over de 2 weerstanden komt te staan. Er is nu een vonk over de hele lengte aanwezig, en kan deze beginnen met opstijgen. Met deze methode kan je de beginafstand vergroten en start de ladder makkelijker.

Het blok in het midden is een netfilter. De totale in bedrijfstijd voor oververhitting is ongeveer 60 sec.Let wel dat werken met magnetron transformatoren erg gevaarlijk is, ze leveren namelijk een fatale combinatie van hoogspanning en stroom. Lees eerst de disclaimer door voor je aan dit project begint.

We have 10 guests and no members online