Hoog vermogen pneumatische schakelaar

Dit is een hoog vermogen schakelaar op perslucht, hiermee kan je vrijwel alles kortsluiten. Hij is ontworpen voor het inschakelen/ kortsluiten van grote condensatorbanken voor optimale energieoverdracht. Toepassingen: Can Crusher, Disk Launcher, Rail Gun etc.

Ik heb gekozen om een koperen punt in een aluminium blok te slaan omdat ik dacht dat de 2 verschillende metalen moeilijker zouden versmelten. De koperen staaf is 25x25mm, alle aansluitgaten zijn M12. Op 8 bar levert de cilinder een kracht van ongeveer 500N (50kg). De cilinder wordt gestuurd door een elektrisch geactiveerd ventiel, dit ventiel stuurt het contact open bij rust (NO-contact). Vastgebakken contacten zullen met 50kg losgetrokken worden door de dubbele werking van de cilinder.

Om de koperen punt elektrisch te scheiden van het hele frame heb ik hem vastgezet op een 4mm aluminium plaat. Deze plaat heb ik met 4 nylon M6 bouten vastgezet aan de cilinder. Als isolatie zit er een 8mm acrylaat plaat tussen.

Om hem te testen heb ik even mijn oude condensatorbank direct aangesloten op de schakelaar. De bank houd ongeveer 1 kJ aan energie op 400V. De ontlaadstroom is dan minimaal 3kA. Opzicht viel het me aardig mee hoe weinig vonken er eigenlijk van het contact afkwamen. Natuurlijk vinden de elko's dit niet zo tof, maar die paar keer overleven ze wel.

Een korte demonstratievideo, het geluid is echt oorverdovend.

Nog wat foto's van constructie en dergelijke:

We hebben 236 gasten en geen leden online