Jar Pulse Jet

 

Dit is een eenvoudige pot pulse jet. Met een glaze pot en speciale brandstof kan een soort motor gemaakt worden zonder bewegende delen. Het is een vrij eenvoudig en leuk experiment.

Als eerst wordt er een klein laagje RC- vliegtuigbrandstof (nitro-methanol) in de pot gedaan. Draai de deksel met een gat van minimaal 10mm op de pot en schud een paar keer. Door het schudden verdampt de brandstof en vormt zo een explosief mengsel met de zuurstof in de pot. Houd vervolgens een aansteker bij het gat om dit mengsel te ontsteken. De afmeting van dit gat is cruciaal, een te klein of te groot gat zal ervoor zorgen dat de oscillatie niet in stand kan worden gehouden. Begin daarom met een klein gat en boor of vijl deze groter in stappen van +- 1mm. Bij een te klein gat bestaat ook de kans dat de pot bij de eerste ontsteking uit elkaar klapt.

Wanneer dit mengsel verbrand, verwarmt de lucht en zet deze uit. De hete lucht wordt zo samen met de vlam door het gat naar buiten gestuwd. Direct hierna zorgt de koudere pot voor het afkoelen van de lucht die nog in de pot zit. Hierdoor ontstaat een onderdruk waarmee weer verse zuurstofrijke lucht naar binnen wordt gezogen. Deze verse lucht mengt zich weer met de damp van de brandstof en vormt zo weer een explosief mengsel. Samen met de verse lucht die door het vacuüm naar binnen werd gezogen komt ook nog een deel hete lucht en vuur mee, dit zorgt weer voor de ontsteking.

Dit proces blijft zich herhalen tot de pot zo warm is dat de vacuümwerking verstoord wordt (de lucht koelt niet meer af waardoor er geen onderdruk meer is na de explosie), of de brandstof op is. Bij glazen potten zal de snelle plotselinge temperatuurstijging ervoor zorgen dat deze uit elkaar barst.

Het is ook mogelijk een spuitbus of blik te gebruiken, deze warmen wel veel sneller op.

Projectfoto's:

Youtube video:

 

 

en:

This is a simple pulse jet made of a glass jar. It is a pretty simple and fun experiment. The size of the hole must be exactly right for the jar. Too large or too small and it will not oscillate.

We hebben 18 gasten en geen leden online