Hoogfrequent geneesapparaat (1930)

 

Een opknap project. Ik kreeg dit antieke hoogfrequent geneesapparaat van mijn pa. Het stamt uit omstreeks 1930, en het werkt op basis van een soort inductiespoel.

Best grappig hoe ze vroeger dachten dat elektrische schokken genezend werkte, en het inademen van grote hoeveelheden ozon gezond zou zijn?

Houd er wel rekening mee dat ze toen nog niet zo heel lang beschikking hadden tot het elektriciteitsnet, het was allemaal nog nieuw.

Natuurlijk vind ik dit een geweldig apparaat, niet omdat het 'genezend' zou werken, maar gewoon omdat er vonken afkomen. Het is wel redelijk veilig om aan te nemen dat dit apparaat NIET genezend werkt, en aan de ene kant ben ik daar best blij om...

Het gaat om de Vioray H6422.

Dit apparaat werkt met een soort elektroden, bestaand uit glazen buisjes gevuld met verschillende soorten gas. Er zat ook een kopie bij van een folder uit die tijd met alle verschillende elektroden die ze bij deze winkel verkochten. Prijzen in guldens.

Link verkoopfolder elektrodes

Dit zijn de elektroden die erbij zitten:

De meeste elektroden moet je stoppen op eigenaardige plaatsen, sommige op je ogen en andere in gaten en kieren die ik hier niet kan noemen, mede omdat ik dan niet meer op mijn eigen site kan (filter). Ik heb de elektroden dan ook goed schoongemaakt en ontsmet en ben (uiteraard) niet van plan ze te gebruiken op de manier waar ze voor bedoeld zijn. Hooguit alleen om mijn vingers ermee te zappen:

Gelukkig zitten er ook een aantal 'normale' elektroden bij. Zoals je misschien opvalt, gebruik ik hier mijn ring om de hoogspanning aan te raken. Door een metalen voorwerp beet te pakken vergroot je het huidoppervlak waar de ontlading doorgaat, zo verlaag je de weerstand en verdeel je de ontlading over meerdere zenuwuiteinden. Hierdoor wordt het aanzienlijk minder prikkelend.

Één van de elektroden is een volledig stalen pijp, zelfs op de minst heftige stand is aanraken al bijzonder pijnlijk. Er zat ook nog een kopie bij van een uitleg en handleiding van dit apparaat, en een krantartikel waarin beweerd wordt dat het goed voor je is, allemaal mooi in oud-Nederlands:

Link handleiding hoogfrequent geneesapparaat

Link krantartikel hoogfrequent geneesapparaat

Het werkzame schema, voor zover ik het heb kunnen herleiden:

Het handvat kan ik niet open krijgen zonder het te beschadigen, transformator olie en teer achtige zooi zit overal tussen. Uiteindelijk heb ik niet heel veel werk aan het opknappen gehad, het was vooral schoonmaakwerk. Het schoonmaken van gelekte transformatorolie uit het handvat was het meeste werk.

Nog wat foto's van het binnenwerk:

We hebben 33 gasten en geen leden online